dimecres, 30 de novembre del 2011

COM ES VESTIEN ELS ROMANS?


No era un poble especialmente obsessionat per la moda. Els homes duien la toga, (així s’anomena encara la mena de bata que porten els advocats durant els judicis). Era una peça de llana, d’uns cinc metres de llargada, que s’enrotllava al voltant del cos. No la podia portar qualsevol: era només privilegi dels ciutadans romans, que no eren tots els habitants de l’Imperi, i tampoc es duia cada dia, sinó en ocasions especials. Per sota de la toga es duia una túnica llarga de llana.

La diferència entre les classes socials no només es veia per la qualitat dels vestits. Un ciutadà corrent portava, ja ho sabem, la túnica i al damunt la toga alba o uirilis, i calcei (sabates de cuiro). Els senadores  i els equites (cavallers, gent prou rica per tenir un cavall) en duien també, però amb una franja de gruix diferent.

Les dones portaven una túnica llarga (stola) i una toga més petita (palla) que també servia per tapar-se el cap quan sortien al carrer.

Els esclaus (serui), lliberts (liberti) i els estrangers (barbari) només podien portar la túnica, ja que no eren ciutadans.


La pàgina web on us remet està en anglès. Però fent un esforç podreu llegir-la. Anoteu cinc informacions curioses sobre la manera de vestir-se dels romans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada